Fyra dagar på Malmfältens folkhögskola, fullspäckade med föreläsningar och studiebesök i bland annat gruvan och på kommunhuset. Så ser programmet ut för de 27.
Likt men olikt
Besöket är en del av utbildningsprogrammet SymbioCity, som anordnas av ICLD, International center for local democracy.
Ruth Nakatudde berättar om situationen i norra Uganda, där oljefyndigheter gjort att man ställs inför delvis samma problematik som Kiruna sliter med. Nämligen - hur kan naturresurser utnyttjas med så lite påverkan på ursprungsbefolkningen som möjligt?
– Oljan har hittats i en provins som heter Hoima, långt från huvudstaden Kampala. För att utvinna den är det nödvändigt att de människor som bor i området ser hur de kan dra nytta av det hela, säger Ruth Nakatudde.
Föreläsningar
Gerry Nyongesa är lärare i socialt arbete i Kenya, och beskriver liknande en liknande situation i sitt hemland.
– Även i Kenya finns det gott om olja i avlägsna delar av landet. Vi ser hur viktigt det är att man ger något tillbaka, förutom arbetstillfällen. Vatten, vägar, bra infrastruktur i allmänhet är jätteviktigt, säger Gerry Nyongesa.
När NSD träffar Ruth Nakatudde och Gerry Nyongesa på folkhögskolan har de just avslutat en föreläsning med samepolitikern Helena Partapuoli.
– Vi har lärt oss om samernas problem här uppe, hur markerna är begränsade samtidigt som gruvorna breder ut sig, säger Ruth Nakatudde.
Lärorikt besök
Som stadsplanerare ser hon tydligt behovet av att väva in de här frågorna tidigt i processen med stadsomvandlingen.
– Det är helt avgörande och går inte att lösa i efterhand. Man kanske måste planera för "no go"-zoner, områden där gruvor inte får öppna, så man säkerställer samernas markrättigheter, säger Ruth Nakatudde.
Just den omfattande och långsiktiga planeringen är annars något hon tar med sig från sitt Sverigebesök.
– Vi har just börjat arbeta på det här sättet i Uganda. Det är något vi verkligen måste ta med oss hem och försöka sprida, vikten av ordentlig stadsplanering, säger Ruth Nakatudde.
Åker till Zanzibar
Ove Johansson är projektledare för folkhögskolans nya volontärutbildning och är glad över besöket.
– Det ger andra perspektiv på hela stadsomvandlingen och är en viktig influens för våra elever som i januari åker till Zanzibar, säger Ove Johansson.