söndag 27 januari 2013

Lärcentrum rekogniserar

Partnerskapet ger ringar på vattnet. Inger Carlström och Kjell Carlsson från Lärcentrum Kinda och Solbritt Jonasson, Lärcentrum, Vimmerby är i Kimilili för att förbereda praktikplatser för sina elever i omvårdnadsprogrammet. Medlemmar i KISEA (Kimilili special need education ass.) samarbetar och har lagt upp ett omfattande program med besök på kliniker ,sjukhus, barnomsorg, program för handikappade och vanliga hem. Gustaf Center och dess klinik besöks också och här får teamet möta de föräldralösa barnen och höra om deras situation.

Kjell, Solbritt och Inger lyssnar när sjuksköterskan på en liten klinik på landsbygden berättar. Kliniken ligger ca 5 km utanför Kimilili och teamet förflyttar sig mellan de olika studiebesöken med hjälp av mc-taxi.



Vulkanen Mount Elgon i bakgrunden

Inger köper "lördagsgodis" - sockerrör


Besöket pågår mellan 20-25 januari och avslutas den 26 januari i Nairobis slumområden och möte med en organisation som räddar övergivna spädbarn. Hemkomst den 27 januari.




måndag 21 januari 2013

Fotbollskillar från JB, Linköping

Partnerskapsarbetet och Svenska Mount Elgonföreningens mångåriga kontakter i området har gjort Kimilili känt runt omkring i Sverige. Nu och då har samarbetet uppmärksammats extra. Under de senaste åren har flera ungdomsgrupper med olika uppdrag besökt Kimilili. De flesta med någon av gruppdeltagarna från Kinda som under sin skoltid i kommunen fått information om och varit engagerade i Operation Mount Elgon - dagsverke. I samband med gymnasie- och universitetsstudier har de velat göra en ny insats.
I anslutning till partnerskapsgruppens hemresa kom 4 ungdomar och en lärare från JB gymnasium i Linköping. 3 grabbar Alex, Ahmed och Gustav genomför sitt gymnasieprojekt "Make a difference". Med dem är också Lovisa från samma skola som som med kameror dokumenterar deras projekt

Följ deras projekt på den här bloggen

http://projektkimilili.devote.se/






                                                                                                                                                                                                                              

Uganda och hem till Sverige den 18 januari

De flesta i teamet förbereder hemresan och tar ett sista farväl. Bilresa till Eldoret för inrikesflyg till Nairobi.

Erik, Gerry och Anders Lindén (Tellux AB) reser tidigt till Mukono, Uganda som Vimmerby kommun har partnerskapssamarbete med.
Gerry och Erik vill träffa representanter för Mukono kommun som Vimmerby kommun har ett partnerskapssamarbete med. Projektet de arbetar med för tillfället handlar om ungdomsfrågor, ungdomars situation,sysselsättning, framtidmöjligheter m.m. I Vimmerby finns ett Ungdomens hus .- Fabriken. Vi får information och besöker platsen där Mukono vill bygga sitt Ungdomens hus. Det blir en kväll och en förmiddag fylld av erfarenhetsutbyte och projektplanering.  Samarbete över gränser ger mycket.

Vice borgmästare i mitten tillsammans med två Mukonoungdomar, Gerry och Ismael, Mukonos coordinator.

Panering tillsammans med planeringsingenjör, coordnator och borgmästare

Här ska Ungdomens hus ligga berättar coordinator Ismal för sin kollega Gerry.

På hemvägen passade vi på att köpa med oss frukt och grönsaker

Sista dagen i Kimilili 18 januari.

Sista dagen i Kimilili. Lite olika att styra med. Lite möten, besök på Gustaf igen m.m. Eftermiddag med sammanfattning, utvärdering och planering inför framtiden. En bra vecka är till ända. Många bra kontakter är etablerade och viljan till fortsatt samarbete och utbyte är tydlig. Projektet har verkligen givit inspiration och intresse för olika lösningar både i kimilili och i Kisa. Solenergin är en het fråga som diskuteras. matti och "LaqmpAnders" får många förfrågningar. Särskilt intressant är förutom gatlyktor små anläggningar som kan ge solenergiljus för belysning inomhus på kvällarna.
Barnen framför gatlyktan
Installatören Anders Lindén



Många av oss får lite tid att besöka Barnhemmet Gustaf center. Det har ett centrum för partnerskapets aktiviteter och projekt. Här finns en solenerigdriven gatlykta, den första miljövänliga toaletten- ECOSAN, trädplantering, agroforestry, kompost m .m. Nu planeras det också att installera en mindre biogasanläggning.
Behoven för barnen på barnhemmet är stora. De 113 föäldralösa barnen behöver mat, kläder, skolgång m.m. Olika insaster görs.

Bl.a. köper Torbjörn  ett får på marknaden och lämna till barnhemmet.


torsdag 17 januari 2013

Plantering i Kindaparken - MILJODAG

Gerry och Yngve planterar ett träd för lycka och god hälsa
En symbolisk handling ar att plantera trädd. På många satt. Vi planterar tillsammans med kollegorna - i Kinda garden. Olika träd planteras som symboler för olika teman som tex  barnens rättigheter, värna miljön, långlivad vänskap och partnerskap, solenergi m.m.


kommunchef henri planterar tillsammans med Helena


Planteringscermonin avslutas med Sveriges resp Kenyas nationalsånger

 

Kimilili fortsätter att försöka få ordning på sina avfallsproblem. Kampanjer "Keep Kimilili clean" genomförs och barn och ungdomar engageras i skräpplockning.

Staffan inspekterar en av de nyistallerade soptunnorna

Alice visar kommunen egen plantskola för Lena.

Marknadsdag, med mycket folk och aktiviteter.



Dessutom valdag för de som ska nomineras till allt från lokala politiker till parlamentsledamöter.
Så det är mycket rörelse prat, diskussioner m.m.



Dessutom hinner vi besöka "vattenverket" igen och kolla upp utvecklingen och Ecosantoaltten vid Gustaf Center


Robert tillsammans med 3 barn framför Ecosantoaletten. Lägg märke till handtvättshinken!

onsdag 16 januari 2013

Biogas i alla enkelhet

16 januari

Dagens höjdare blir en liten biogasanläggning vid en mindre skola i Kimilili. En framåttänkande rektor och skolledning har bl.a. resulterat i en biogasanläggning som med hjälp av kodynga ger gas till matlagningen. Vi blir mycket imopnerande och inspirerade.






Genomgång av nya konstitutionen.

Åter en mycket givande dag då vi sammanfattar vårt uppdrag och samarbete. Det finns mycket att göra i vår värld som vi alla har glädje och nytta av utifrån vårt medmänskliga ansvar för varandra och främst att det ska leda till en minskning av fattigdomen. Vi är stolta över att vi i Kinda är med i det arbetet.

måndag 14 januari 2013

Partnerskapsdag

14 januari

På hemmaplan, känns det som. Det är bara Yngve Blomberg som inte varit här tidigare. Vi hälsas välkomna till kommunhuset fram på dagen så vi börjar med ett besök på Gustaf Center, ett av Svenska Mount Elgonföreningens projekt. Det är ett barnhem och skola för 113 föräldralös barn. Härligt att möta barnen och se allt som har hänt sedan sist. Det är ett center som växer och blir en allt viktigare institution i området.

Så möte med kommunrepresententer under ledning av kommunchef Henri. Genomgång av veckans program, diskussion kring förväntningar, resultat m.m. Just nu fokuseras verksamheten mycket på valet den 4 mars. En ny konstitution är under införande. På den finns det stora förväntningar och mycket av samtalen med folk på gatan handlar om valet.


återkommer med mer text och bilder

Vatten som energikälla

12 jan.

Utcheckning från hotell SUNSHINE  (passande namn för oss ;-) och söndagen startade med en bilresa genom ett mycket vackert landskap från Kerichområdet i riktning mot Lake Victoria. Målet var först att besöka vattenkraftverket i Sundo. Med hjälp av utländskt kapital, i det här fallet Japan, har man skapat ett kraftverk som ger ?  MW/dygn. Mycket givandde möte kring energireurser igen men också med de många problem man brottas med, bl.a. att vattnet inte är tillräckligt rent för att kunna passera turbinerna. Med utsikt över Lake Victoria blev det också en lång diskussion kring de stora miljöproblemen som vattenhyacinterna skapar i sjön.
Så vidare och precis i skymning såg vi Mount Elgon i horisonten innan vi kunde svänga in till Mamma Naomi Hostel för vila efter en lång ochhet dag med många timmar i bil. Men innan vi kunde krypa ner blev det en liten bilfärd till för att inta kvällsmat hemma hos familjen Mary Morongoro, Kimililils planeringsingenjör.


Matti tackar för informationen


lördag 12 januari 2013

Thé för hela slanten

Oj!  va´folk måste dricka mycket thé. Fält med bara thebuskar så långt ögat kan se i Kipsigis county med staden Kericho centrum.

Kimilili och Kericho har ett lokalt partnerskap. I Kericho är man mycket intresserad av och nyfiken på vårt partnerskapsarbete och vi blev inbjudna på vår resa till Kimilili. Trevliga möten och diskussioner. Solens energi är även här det stora intresset och hur man kan ta vara på den energin.

Ljuset från gatlyktorna i Kimilili sprider sig verkligen. Nu vill theplanatgeföretaget Unilever East Africa installera solenergi i de många arbetarbostäderna i anslutning till odlingarna. Ander Lindén(Lampanders) från Tellux AB finns på plats och inspirerar och berättar om möjligheterna.
Vi tog del av en genomgång av theproduktionen alltifrån historik, energianvändning till arbetarnas arbetsförhållanden. De 16000 ! theplockarna bor också inom den flera kvadratkilometer stora farmen.Genom ett besök på fabriken där thebladen torkas, sorteras och förpackas fick vi del av kedjan på det thé som till stor del dricks i Europa. Kolla thepåsen nästa gång om det står Kericho på den! Innan ett möte med företrädare för Kipsigis county besökte vi ett rehabiliteeringscenter som drivs av Kipsigis. Ett 30 tal ungdomar och vuxna bor, studerar och arbetar här.Här finns den första planterade thébusken. Mot kvällningen samlades vi i County Hall för samtal. Mötet med kericho och Kipsigis blev mycket givande. Intressant att möta en annan kommun som upskattat Kinda-Kimilili samarbetet och sewr gärna efter möjligheter att bilda ett eget partnerska med någon annan kommun i Sverige.

Thé så lång ögat kan nå.



 
och i théfabriken också




avsmakning

 

torsdag 10 januari 2013

Sol på energiministeriet

11januari

Vår energirådgivare Matti Mailinen rådgör med ministern.

Dagens stora händelse var mötet med Hon. Megerer J.k. Langat,biträdande energiminister. Ett mycket givande, värdefullt möte där vi berättade om vårt partnerskap och diskutera kring olika energifrågor.

Solen överst på agendan förstås och vår energirådgivare Matti Malinen ledde en långt samtal kring energilösningar, projekt och möjligheter till samarbete mellan de två länderna. Matti framförde argument hur välplanerade mindre projekt kan ge en omfattande spridning att skapa medvetande om solen som energikälla. Det behöver inte vara jättestora projekt med stora pengar som kanske är det vanliga stater emellan. Ett tydlig intressant kontakt är nu etablerad som kan betyda mycket för nya energialternativ i västra Kenya.

Ministern hälsar på vår miljöchef
En gåva överlämnas till ministern. Hästen symboliserar "power" energi, som vi männsikor kan ta del av genom att lyssna, respéktera, visa tillit och kärlek. Lära om samspelet i naturen utifrån "hästens budskap"



 

onsdag 9 januari 2013

Första partnerskapsmötet 2013

Läs artikeln i dagens Östötacorrespondent. Följ oss här på bloggen. Vi uppdaterar fortlöpande. Välkomna!

Vi som är med i uppdraget den här gången är Torbjörn Mellgren,Ture Göransson, Majalis Johansson, Lena Käcker Johansson, Staffan Andersson, Matti Malinen, Yngve Blomberg och Erik Björklund.
Helena Brunberg saknas på bilden, då hon redan befinner sig i Kimilili.


Välkomstkramar på flygplatsen


Vi övernattar som vanligt på trevliga ACK- Guesthouse
 
 
Gerry och alice framför ACK