Här kan du läsa om Kinda kommuns samarbete med Kimilili kommun i Kenya. Samarbetet började 2006. Den här bloggen startade vi i samband med ett besök i Kimilili januari 2011. Här kan du fortlöpande följa det internationella utbytet.
torsdag 7 november 2013
måndag 14 oktober 2013
Correns reporter intervjuas av ICLD
Vad får en journalist från en svensk lokaltidning med sig för intryck av att följa med på en resa för att skildra ett kommunalt partnerskap? Den frågan ställde vi oss på ICLD efter att ha följt ÖstgötaCorrens reportage. "Jag tycker det var tydligt att den lokala styrningen, det lokala ansvaret medför ett tydligt åtagande, saker händer", säger Torbjörn Lindqvist.
Kinda kommun har ett samarbete med Kimilili i Kenya sedan 2009 inom ramen för det Kommunala Partnerskapsprogrammet i regi av ICLD och med finansiering av Sida. Projekten har handlat om såväl stadsplanering, hållbar miljöutveckling som vattenförsörjning och utnyttjande av solenergi och social omsorg.
Men samverkan mellan kommunerna sträcker sig faktiskt så långt tillbaka som till 1986 när Svenska Mount Elgon föreningen bildades och de har haft flera Sida-finansierade utvecklingsprojekt. Så på många olika plan finns det samarbete och engagemang kring gemensamma utmaningar mellan kommun, föreningsliv, utbildningsväsendet och näringsliv i de två kommunerna på varsin kontinent. Kimilili ligger i Västprovinsen i Kenya. Med sina över 95 000 invånare är kommunen nästan 10 gånger så stor som Kinda.
Nyligen var Östgöta Correspondentens reporter Torbjörn Lindqvist med på en resa till Kimilili för att få reda på mer om Kinda kommuns partnerskap med Kimilili. Både före besöket och efter, har Torbjörn och han kollegor skrivit flera artiklar och reportage om olika delar av partnerskapet.
Vi på ICLD tycker det är intressant när projekt inom det Kommunala Partnerskapsprogrammet blir uppmärksammat på ett så här utforskande sätt. Vi blev också nyfikna på vad just Torbjörn hade fått för konkreta intryck av sin resa och sitt besök i Kimilili, så vi ringde upp honom.
………
Hej Torbjörn! Vilket är det starkaste intryck du har med dig tillbaka efter besöket i Kimilili?
- Det som tydligast finns på min näthinna nu är solenergilamporna! Vad de fyra lamporna som lyser upp huvudgatan faktiskt har inneburit för Kimilili. Det verkar som om hela staden fått ett nytt liv. Utvecklingen med att använda sig av solenergin på det här sättet sprider sig runt i regionen och fler kommuner i regionen säger: -Vi vill också tända upp våra städer!
Vad tänker du mer om partnerskapet mellan Kinda och Kimilili, och vad det betyder för båda parter?
- Jag har reflekterat över vikten att hålla det på den lokala nivån i en början och ta ett steg i taget och inte ha för bråttom. Om man styr på den lokala nivån, då tar man också ansvar där. Kenya genomgår en förändring med en ny konstitution som innebär en decentralisering, makten förs ner på den lokala nivån där man möts och tar ansvar, öga mot öga, röst mot röst. På den lokala nivån känner man varandra, det skapas relationer. På samma sätt i partnerskapet tror jag.
-Mycket är så annorlunda mellan utveckling på lokal nivå eller på nationell nivå . Möten och samtal kan lättare leda till utveckling. Jag tror det gäller att inte lova för mycket, inte lockas av för mycket för fort. Visst är det positivt att när det blir lyckat så vill hela regionen vara med, men jag tror det finns en risk med att göra det för stort, för snabbt. Jag tycker det var tydligt att den lokala styrningen, det lokala ansvaret medför ett tydligt åtagande, saker händer.
Vad tror du mer kommer att hända samarbetet mellan Kinda och Kimilili?
-Så vitt jag förstår så är det många initiativ som kommer till som ringar på vattnet i partnerskapets fortspår. Nu ska en till exempel en högstadieskola från Kinda åka ner för ett skolsamarbete kring återvinning. Man kan se en vilja, en nyfikenhet att vara delaktiga och göra insatser för att utveckla samhällena på båda håll. Jag tror också det leder till enskilt engagemang, många unga människor får upp ögonen för globala frågor och vill engagera sig.
Torbjörn berättar också om hur samarbetet mellan kommunerna fick en flygande start eftersom Mount Elgonföreningen redan fanns, och hur både föreningen och partnerskapet verkar engagera hela samhället steg för steg. Hela tiden blir flera nya aktörer blir involverade. Det finns företagssamarbeten och Länsstyrelsen undersöker näringslivsutbyten, Universitetssjukhuset, Universitet och en folkhögskola har också projekt på gång och till exempel får blivande undersköterskor som utbildar sig på vuxenutbildningen i Kinda möjlighet att göra sin praktik i Kimilili. Kort sagt, alla dessa beröringspunkter gör att alla i Kimilili känner till Kinda.
Varför tror du att det ibland är svårt att beskriva nyttan och resultatet av att svenska kommuner engagerar sig i internationellt samarbete?
-Jag tror det handlar om inställningen ”Varför ska vi vara där och samarbeta när vi har nog av problem här hemma?”. Man sätter olika problem mot varandra helt enkelt. Kinda är en välmående kommun, men ändå saknas det förstås pengar för att göra allt man vill. Gemene man tycker nog att Kommunala politiker och tjänstemän ska vara hemma. På så vis kan utvecklande artiklar och reportage ge en större kontext och en bättre helhetsbild av syftet.
-Men jag tror också det handlar om en blyghet och försiktighet. Svenska kommuner har inte traditionen att basera ut vad man är bra på och hur man utvecklar sin verksamhet.
Vilket är ditt råd till andra kommuner som vill förankra sitt partnerskap lokalt bland sina medborgare? (Förutom att få med sig en lokal journalist på en partnerskapsresa…)
- Att helt enkelt våga berätta om det, var transparenta, berätta vad ett partnerskap innebär och självklart lyfta fram resultat. Det är viktigt att tala om att det är en del av svensk biståndspolitik. Att svenska kommuner faktiskt har en viktig roll att fylla i internationellt utvecklingssamarbete. Det är ett val helt enkelt. Antingen tror man på internationellt samarbete eller så tror man inte på det. Först måste man klara ut det, annars blir det lätt luddigt.
Det är fler artiklar att vänta om Kindas partnerskap med Kimilili och Torbjörn tänker fortsätta med att beskriva och klarlägga vilka resultat och vilken nytta som detta internationella samarbete har för Kinda och i en större kontext - för en gemensam global utveckling.
tisdag 8 oktober 2013
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)