onsdag 31 augusti 2011

Skola, flyktingar och mera solenergi

Kommunens högstadieskola
Viktigt för våra gäster var att få möta Värgårdsskolans elever och personal då man vet att en stor del av pengarna till Gustaf Center samlats in av dem Man är imponerad över hur ungdomar är så engagerade i att hjälpa barn som lever lång borta i Afrika.
Lärare Margareta Sundin och rektor Johannes Kullered berättade om svenska undervisningssystemet och om Värgårdsskolan
Under besöket i Värgårdsskolans olika klasser blev det många positiva kommentarer och frågor från båda håll.

Kinda och flyktingar
Sedan 2006 har Kinda kommun en överenskommelse med Migrationsverket att ta emot 40 flyktingar/år. De senaste två åren har människor från UNHCR:s flyktingläger Daadab i Kenya fått vidarebosättning i Kinda.
Kommunens flyktingsamordnare redogjorde för verksamheten med fokus på kvotflyktingarna från Daadab. Några av flyktingarna berättade om sin bakgrund och situation. Det blev ett mycket givande utbyte.
Gatubelysning
Mot kvällen ägnades tiden åt att utbyta mer information i energifrågor och Anders Lindén Tellux AB demonstrerade solenergidriven gatubelysning som är lämplig i områden där Kimilili ligger.
Anders Linden och energirådgivare Matti Malinen demonstrerar en  gatulykta


tisdag 30 augusti 2011

Skolbesök och möte med Miljö- byggnads- och räddningsnämnden


Majviol Thostrup, Göran Carlsson och rektor Lotta Engdahl tillsammans med gästerna

Danslektion

Besök på Rimforsa skola. Pigga, glada, trevliga, artiga och frågvisa elever mötte oss. I årskurs två och tre frågade eleverna mycket om vilka djur som finns i Kenya, om det är varmt, om folk är fattiga och varför människor från Afrika är så mörka. I tvåan dansade Alice, Maclean och Benson en traditionell dans och alla barnen hängde med. Som tack lärde eleverna ut en väldigt svensk dans, nämligen små grodorna. Lektionen slutade med många tack och kramar innan barnen till slut kunde komma i väg till sin idrottslektion.Efter lunch berättade miljöchef Yngve Blomberg om kommunens åtagande inom miljö- bygg- och räddningsområdet. Med gemensamma krafter försökte vi klara ut begrepp som trekammarbrunn, sjökalkning och deltidsbrandman. Ett besök på vattenverket avslutade arbetet för dagen.

Information och diskussion i Vattenverket

Kvällen avslutades hemma hos Lena Käcker-Johansson på kvällsmat. Lena hade till och med lagat en svensk variant på ugali. Väldigt uppskattat.Lena var tidigare kommunfullmäktiges ordförande och initierade partnerskapsartbetet 2006.

måndag 29 augusti 2011

Universitet, regionförbund och kommunfullmäktige



Jenny Carlsson, Jenny Ivner och Mats Eklund och tillsammans med gänget

 Efter en ganska tidig morgon for vi in till Linköpings universitet där vi blev hjärtligt mottagna av professorn och kindabon Mats Eklund och forskningsassistent Jenny Ivner. Mats talade om att vända de stora utmaningarna som finns inom miljöområdet till möjligheter. Det mest lyckade exemplet är framställning av biogas från slaktavfall och annat avfall som sker i Linköping. Produktionen är i full drift och gör Linköping till den stad i världen där det finns flest biogasfordon. Mats pratade mycket om att det är attityderna som är svårast att arbeta med för att nå framgång i miljöarbetet. Han sade också att det kanske allra viktigaste är att ha en långsiktighet och stabilitet i framtidsvisionerna.  

Mats Helander informerade om Regionförbundet Östsam

Efter lunch och en stunds vila på universitet for vi in till Östsam och fick en intressant föreläsning som passade väl ihop med vad Mats Eklund sagt på förmiddagen. Mats Helander pratade om sambandet mellan en god långsiktig planering och miljöarbete. Mats visade på de utmaningar som vi har framför oss, bland annat att de flesta Europeiska länder får allt färre människor i produktiv ålder som ska försörja allt fler. Vi konstaterade att ett sätt att komma till rätta med det problemet kan vara att importera arbetskraft från till exempel Afrika, där andelen befolkning i låg ålder är betydligt större och behovet av arbete är väldigt stort. 
  

Kommunfullmäktige
Dagen avslutades tillsammans med Kinda kommunfullmäktige som hade bjudit in delegationen till information och samtal. Koordinator Gerry Nyongesa redogjorde för de resultat som åstadkommits hittills


The following are the results and accomplishments of the Kinda-Kimilili twinning program.

  1. Kimilili has established a litter/refuse/waste collection system by allocating dust bins in various locations in the municipality.
  2. A new tractor was purchased for litter collection from bins to the dumping sites.
  3. Trees have been planted to create a resting place, ie. Kinda Garden Park, to provide beauty and a cleaner environment.
  4. Municipality employees have fathered their education in their respective professions i.e. Administrator, Social Services officer, Accountants, in order to acquire additional skills and serve the municipality better.
  5. Computers have been installed in the offices to facilitate information gathering, storage, and dissemination.
  6. Measures have been taken to protect and improve water catchment areas to ensure clean and safe water supply.
  7. Steps are in progress for roads/Street development and improvement.
  8. There is a continuous encouragement of income generating activities, i.e. shoe shiners, jua kali repair men, so that the youth can seek employment.
  9. Street children have been accounted for and given an opportunity to be in schools.
  10. Municipal Inter-departmental cooperation has improved to function better and respond to citizens effectively.
  11. Solar energy development has been initiated to provide an alternative source for energy that the city needs.
  12.  There is international recognition of Kimilili Municipality by the Kenya Embassy in Stockholm and the Swedish Embassy in Kenya.
  13. Kenyan Media coverage has more access to local government issues. In Bungoma County the West FM Radio and Internet station has regularly covered Kimilili municipality activities. For example in 2011-2012 budget was reported by the media to the general public. This is a good development in the democratization of African countries, where sometimes the media is restricted.
Kommunchef Henri Momanyi överlämnar en gåva ( med lite tid) till Kommunfullmäktiges ordförande Eddie Näsström
Intressanta diskussioner och tankeutbyten vid kaffebordet.









 
 





 
  

 
 

söndag 28 augusti 2011

Lantliv, samtal och reflektion

Härlig, lantlig frukost på Föllingen hotell startade upp dagen. En övernattning i anslutning till Pinnarps camping med badplats, stugor, husvagnar och tält. Ett naturskönt område och populärt semesterparadis med både golfbana och ridanläggning.


Kimililiteamet tillsammans med projektledare Ture Göransson och Kenyas vice ambassadör Daniel Kottut


Utflykt till gården Mjölsefall med fårvallning på programmet. Kimililiteamet imponerades av hur Jörgen Olsson hanterade en fårflock med största precision.


Pius hälsar på korna i Axhult
 Lunch tillsammans på magasinet tillsammans med Göran och Berit Olsson och deras tre barn och nio av tio barnbarn samt några respektive.

Efter en stunds vila på eftermidd
agen var gruppen inbjudna till Majlis och Jan-Åke Johansson där en läcker kycklingrätt serverades men höjdpunkten var naturligtvis att det även tillagades en genuint äkta ugali som, trots den ansenliga mängden, åts upp nästan till sista smulan.



Besök hos trädårdsodlare
   

lördag 27 augusti 2011

Energimässa och Det började en gång

Energimässa
Förmiddagen ägnades åt den energi- och avloppsmässa som MBR-nä,nden anordnat på Kisa torg. Ett 15-tal utställare visade olika intressanta lösningar för vatten, avlopp och solenergi.
Det började en gång
Varför just Kinda och Kimilili?
Bakgrunden är att några enskilda Kinda- och Linköpingsbor en gång i början på 1980-talet lärde känna människor i Mount Elgonområdet i västra Kenya. Kontakterna utvecklades och 1986 bildades Svenska Mount Elgonföreningen.

Föreningen startade olika utvecklingsprojekt tillsammans med kvinnogrupper och skolor i Mount Elgon. Det handlade om trädplantering, vattenbrunnar, fruktodling m.m. Samarbete med högstadieskolan i Kisa skapades och mellan andra grupper och föreningar. En viktigt projekt var stödet till barn med särskilda behov som leddes av den lokala organsiationen KISEA. Många människor i Kinda blev involverade inte minst tack vare högstadieskolans genomförande av dagsverkeinsamlingar till förmån för i första hand barn och ungdomar i Mount Elgonområdet. Områdets första biblioteket var en stor händelse. Gustaf Center med ett barnhem med över 90 föräldralösa barn är nu den viktigaste insatsen där det görs och behövs mycket insatser.

Gästerna deltar i festligheterna
Idag lördagen 27 augusti firade Mount Elgonföreningen 25 årsjubileum. Gruppen från Kimilili deltog och medverkade i firandet under hela dagen som avslutades med an konsert i Västra Eneby kyrka. Medverkade gjorde också Kenyas ambassads representant Daniel Kottut och Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson..


Rytm i kyrkan


Många andra organisationer, grupper, skolor och enskilda engegarde sig efter hand i Mount Elgonföreningens arbete.
2006 initierade dåvarande kommunfullmäktiges ordförande Lena Käcker Johansson ett samarbete på kommunledningsnivå och s.k. parnerskap skapades finansierat av Sida.  Ledande politiker och tjänstemän har därefter mött varandra flera gånger på plats i de två kommunerna. Tidgare har ett socialt projekt genomförts och under 2011 avlutas ett projekt, Energi - områdesplanering med fokus på vattenfrågor avslutas under 2011. Det övergripande målet för partnerskapet beskrivs av ICLD - internationellt centrum för lokal deomkrati:  Programmets övergripande mål är att bidra till att minska fattigdomen och  stärka lokalt självstyre och lokal demokrati.



Landshövding Elisabeth Nilsson och
ambassadrepresentant Daniel Kottut


Town clerk Henry Muani and
governer Elisabeth Nilsson


Ett äppelträd planteras för samarbetet, utvecklingen och "att växa tillsammans"

Två duvor får flyga iväg med budskapet LOVE and PEACE.
Borgmästare och landshövding ser när Gustaf Björklund och Gerry Nyongesa släpper iväg duvorna

fredag 26 augusti 2011

Marknad, mer energi och sociala frågor

Fredag och marknad på Kisa torg. Passande hade Miljö- Bygg- Räddningsnämnden utställning och information. Intressant information om miljö, vatten, avlopp, byggfrågor och räddningstjänstens arbete.
Allt högaktuellt  både för oss och våra kenyanska vänner som trivdes bra i torgminglet i förmiddagssolen.

Eftermiddagen ägnades åt sociala frågor. Pelle Andersson ledde samtal och diskusssion om alltifrån könsstympning och färldraansvar till alkoholproblem och HIV/aids.

Energirådgivare Matti Malinen demonstrar en batteridriven cykel

Kimililis kommunchef Henri provcyklar

Tjejer med renhållningsbudskap

Samtal socialarbetare emellan.
En dag fin gemenskap och och med intressanta diskussioner avslutades med kvällsmat i Gärdala avslutade dagen.

torsdag 25 augusti 2011

Mötesdag

Första morgonen i Kinda. Programgenomgång och uppdatering av pågående projekt och diskussioner. Viktigt att berätta för varandra om "läget". Verksamheten utvecklas på båda håll. Uppmärksammat är att Florence Wekesa är nyvald borgmästare. Den första kvinnliga borgmästaren i Kimilili och en av tre kvinnliga borgmästare i hela Kenya. Från Kimililihåll poängteras att erfarenhets- och kunskapsutbytet i jämställdhets- och demokratifrågor är en bidragande orsak till att det idag är en ökad jämnställdhet i Kimilili kommun.

Partnerskapsdiskussioner

Lunch tillsammans med ledande politiker och tjänstemän. Tillfälle att lära känna varandra ytterligare.
Samling inför lunchen

Eftersnack, uppdateringar,diskussioner. Kommunfullmäktiges ordförande Eddie Näsström samtalar med Kimililis partnerskapssamordnare Gerry Nyongesa och Kindapolitikern Malin Svensson

Projketgruppen träffades och sammanfattade samarbetet i det pågående projektet. Installation av gatubelysning driven av solenergi i Kimilili kom ett steg framåt.


Demokratimöte.
Pia Tingvall, Malin Gustafsson och Majlis Johansson avslutade eftermiddagen med en genomgång av Kinda kommuns arbete för en utveckling av demokratin vad gäller medborgarengagemang. Olika sätt att möta medborgarna och skapa delaktighet presenterades. Medborgarpanel, medborgarträffar i olka delar av kommunen m.m. En mycket bra och givande eftermiddag med många frågor och livliga diskussioner.
.



Tre kvinnor vid ovalabordsdiskussionen om demokratifrågor. Borgmästare Florence Wekesa, socialnämndens ordförande Mwanamisi och Kindas demokratiansvariga politiker Pia Tingvall
 Dagen avslutades med en liten utflykt till Axhult med rundvandring i trädgård, bland djur och kvällsmat.
Det blev nästan natt den här kvällen också.

onsdag 24 augusti 2011

Anpassad enerigteknologi och Riksdagsbesök

Nattens sömn var djup och skön. Frukosten intogs, följd av promenad till tunnelbana och vidare till Tekniska högskola. Där mötte Peter Kjaerboe som under ett par timmar berättade om hållbar effektiv användning av energi. Ett mycket uppskattat inslag i programmet i anslutning projektet till projektet kring energi och miljö, Peter berättade mycket om solenergi, bl.a. för uppvärmning av vatten, förstås, men också förslag på effektivisering av vedspisar för bekvämare matlagning och hushållning med ved. Biblioteket vid högskolan imponerade .

Peter Kjaerboe itresserar och inspirerar


Tekniska Högskolans bibliotek

En liten promenad i det soliga vädret på Riddarholmen, i Gamla stan och en titt på Slottet gav ytterligare energi innan besök i Riksdagshuset. Riksdagsledamot Staffan Danielsson tog emot och under några timmar informerade han om om sitt och Riksdagens arbete. Det blev en gedigen och inspirerande genomgång av det svenska samhällssystemet, om konstitutionen, demokratins utveckling, politiska partier m.m.. Tillsammans med många frågor och svar blev denna eftermiddag en höjdpunkt vad gäller ett av partnersskapets huvudsyften, att utveckla demokratin. 
Riksdagsledamot Staffan Danielsson och Kindas kommunalråd Anders Ljung hälsar välkommen.

    




Så avfärd mot Kinda när kvällen mörknade och vid midnatt kunde våra gäster krypa ner i sköna sängar på Kisa Värdshus


tisdag 23 augusti 2011

Landning - HIV/aids - Solenergi

Efter en lång natts flygresa landande vår Kimililigäster på Arlanda. Möten med återseendets hjärtliga och glada känsla. Efter ett par timmars vila gav vi oss in till Stockholm för att starta det program som är planerat för de kommande 11 dagarna.

Hela gänget utanför Noaks Arks lokaler
Vår socialchef Anita Lhådö hade arrangerat ett studiebesök och föreläsning på NOAKS ARK : "Hivorganisationen Noaks Ark arbetar sedan 1986 med att begränsa hivepidemin och dess konsekvenser. Vi finns på sex orter i Sverige och är politiskt och religiöst obundna. Genom ökad kunskap vill Noaks Ark förhindra spridningen av hiv och motverka diskriminering av hivpositiva. Vi erbjuder psykosocialt stöd, rådgivning, information och utbildning."

Jukka föreläser, Alice frågar
 Jukka Aminoff föresläste under några timmar om HIV/aids på ett mycket inspirerande och givande sätt. Frågor kring HIV är högaktuella i Kimilili och våra gäster hade stort utbyte av besöket och framförde åter behovet och önskan om hjälp med utökad information och kunskap kring  HIV/aids.

Det blev kväll och efter incheckning på vandrarhemmet var det dags för kvällsmat och solenergidiskussioner. Genom vår energirådgivare Matti Mailinens kontakter träffade projektgruppen med Ture Göransson och Benson Wangila i spetsen två representanter för TELLUX AB i Uppsala. Anders Lindén och Alf Liljehall informerade om bl.a. solenergidrivna gatulysen som skulle vara lämpliga för Kimilili stad. Det blev också en mycket givande och intressant diskussion och kunskapsutyte.

Roligt att prata om solenerigi :-)


Skisser och förslag presenterades













Efter en långt dygn då våra gäster förflyttats från en kontinent till en annan , inte sovit så mycket, varit med om mycket under dagen var det till sist dags för vila. Vi från Kinda var också trötta. Men som en av gästerna sa. Sova - det kan vi göra när vi kommer hem igen.

måndag 22 augusti 2011

Partnerskapet Kinda-Kimilili augusti 2011

En delegation på 8 personer från Kimilili, Kenya är på väg till Kinda. Besöket är en del i det pågående pratnerskapsprogrammet. Idag måndagen den 22 augusti lämnar de Nairobi med flyg, mellanlandar i Amsterdam och landar på Arlanda tisdag fm.
Vi räknar med att varje dag rapportera här på bloggen. Så titta in och följ programmet och vad som händer fram till den 2 september då delegationen återvänder till Kimilili.
Kindas kommunsekreterare Majlis Johansson och Kimililils nyvalda borgmästare Florence Wekesa med två av barnen på  barnhemmet vid Gustaf Center i samband med besöket i Kimilili januari 2011.