måndag 31 januari 2011

Informera mera

Det är viktigt för oss i samordnings- och ledningsgruppen och i projektgruppen att nå ut med information om partnerskapet. Det är angeläget att få berätta om våra uppdrag och vad vi gör.
I kväll den 31 januari, redan fyra dagar efter hemkomsten, fick vi första chansen och då för inte mindre än själva Kinda kommunfullmäktiges ledamöter. Bra att få möta våra folkvalda och berätta om det värdefulla i att vi som kommun kan vara redskap för utveckling av demokratin i världen och för de övriga målen (se föregående blogginlägg)
Energirådgivare Matti redogör för solenergiprojektet.


Vi välkomnar frågor och kommer gärna och berättar för föreningar, i skolor m.fl.

Välkommen att kontakta:

Lednings- och samordningskommittén:
Erik Björklund, samordnare   erik.bjorklund@kinda.se   0494-19420
Anders Ljung, kommunstyurelsens ordförande
Majlis Johansson, kommunsekreterare
Per-Olof Andersson, IFO-chef

Projektgruppen. Vatten och energifrågor:
Ture Göransson, projektledare  ture.goransson@kinda.se  0494- 19050
Göran Olsson, ordförande MBR-nämnden
Ylva Skiöld, Miljö- o hälsoskyddsinspektör
Matti Malinen, energirådgivare
Helena Brunberg, lärare, biolog

fredag 28 januari 2011

Hemma i Kinda

Hemresan gick bra. Flyg Nairobi-Amsterdam-Linköping och där möter Gösta, Rune och Sture upp för färden hem till Kinda och till, som flera sa:  de nära, knäckebröd, filmjölk, dusch och egen säng. Alla har med sig nya upplevelser, erfarenenheter och kunskap. Kvar i Kimilili är som man sjöng i sången.. "It´s a long way to  Kimilili............. but my heart is still there" , åtminstone en del av det.

Nu fortsätter arbetet här hemma med diskussion, information, utvärdering, planering. Besök från Kimilili väntas i auguisti. Redan på måndag den 31 januari ges en kort sammanfattning i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

Vi återkommer med information om partnerskapssamarbetet på den här bloggen lite nu och då, när vi har något nytt att berätta.
Anmäl dig gärna som "Följare" så får du reda på när det händer nå´t.
Ett stort TACK till dig som följt oss under vistelsen och arbetet i Kimilili. Det betyder mycket att man vet att några tar del av vårt arbete och tänker på en när man är lång borta och jobbar med att ansvarfullt och viktigt uppdrag.

Ta gärna del av http://www.icld.se/  Där hittar du hela bakgrunden till att en enig svensk riksdag beslutat om : PROGRAM FÖR GLOBAL UTVECKLING och  den kommunala partnerskapsidén.

Här är "målet"

Mål för Kommunalt Partnerskap
Programmets övergripande mål är att bidra till att minska fattigdomen och stärka
lokalt självstyre och lokal demokrati i de länder som valts ut för kommunalt
partnerskapssamarbete.
Programmets mål är att:
· Underlätta möten och resultatinriktade samarbeten mellan kommuner i
Sverige och de utvalda samarbetsländerna.
· Bidra till att skapa långsiktiga relationer mellan samhället i Sverige och i
samarbetsländerna.
· I Europa särskilt stärka demokrati, rättvis och hållbar utveckling samt
närmande till EU och dess värdegrunder.
Regeringens tre tematiska prioriteringar för Sveriges utvecklingssamarbete
ska särskilt beaktas inom programmet:
- demokrati och mänskliga rättigheter
- främjande av jämställdhet och kvinnors roll i utveckling
- miljö och klimat





torsdag 27 januari 2011

Allt närmare Sverige




onsdag 25 jan
 Morgon på guesthouse och så fylls dagen igen.  Vi är alla samlade tillsammans  med Gerry och Benson. Möte inplanerat på Svenska ambassaden, svensk  ”mark” med broschyrer om Sverige i väntrummet. Biträdande ambassadör Björn Häggmark välko mnar och ger oss en bra bild av läget i Kenya idag och ambassadens arbete. Jöran Bjällerstedt, särskild ambassadör för Somaliafrågor ger oss en utmärkt information om Somalia och den kris som råder i landet och som i sin tur lett till att så många människor tvingats fly. I Kinda bor en del av dem. Vi bugar och tackar för besöket.  Nu finns det broschyrer om Kinda på ambassaden också. J

 
mera prat om Somalia och flyktingar

Mera svenskt.
Jonas Frankel, rektor på Svenska skolan i Nairobi bjuder in till lunch. Grönsakssoppa och ostsmörgås. Information om skolan och verksamheten. En viktig del idag är gymnasieskolan för svenska elever med både naturvetenskapligt och samhällsvetenskapligt program. I utbildning ingår olika studieresor i landet. Gerry passar på att bjuda in till Kimilili, så att eleverna kan få information om kommunalt partnerskap och svenska enskilda organisationers utvecklingssamarbete. Ett särskilt välkommen till Gustaf Center förstås.
Rektor Jonas Frankel berättar  och Helena lyssnar skolintresserat på


Till sist Kenya igen.
Som avslutning på alla samarbetsdagar bjuds vi in på en sista måltid hos Kimililis kommunchef Henry Mowani. Han har fru, barn och bostad strax utanför Nairobi. Ytterligare några Kimililibor möter upp och innan vi checkar in på Kenyatta International Airport är det en grupp som vinkar av oss på plats. Känns bra. Vi vill gärna träffas igen.

Kommunchef Henry med hustru och ett av barnen.

Vi vinkar och Matti leder varianten  ”It´s a long way to Kimilili it´s a long way to go, it´s a ………………….. but my heart is still there.

tisdag 25 januari 2011

Hemresan börjar


Med tankarna fulla av allt vi varit med om, diskuterat och lärt av varandra,  plockar vi ihop vår packning.  Stor tacksamhet för den gästfrihet vi mött och för det program som våra partner sammanställt och genomfört.  Farväl kära Mama Naomi och alla andra och tack för boendet i Mama Naomi hostel.


Tack mama Naomi som gärna sveper in sig i gåvan från gänget.









Redan i Nairobi känns det annorlunda.  Vi hade tydligen vant oss vid livet i Kimilili. Vi är inbjudna till lunch i parlamentshuset av MP Dr David Eseli Simiyo. Trevligt  och givande att berätta om  vårt partnerskap,  samarbete och allt annat runt omkring för en parlamentsledamot som är mycketintresserad. Dessutom i själva parlamentshuset. Efter specialtillstånd i det fotograferingsförbjudna området tar vi en bild.

Så vidare till ACK guesthouse där duschen upplevs som  lyx. Men åhh..... så skönt.

 

måndag 24 januari 2011

Möten hela långa dagen

Måndag
Så närmar vi oss avslutningen på våra möten, informationer, utbildningar, upplevelser, utbyten och fördjupande av vårt partnerskap. Sista dagen i Kimilili.

Ett långt möte i Town hall dominerar dagen. Här redovisas gruppers resultat av veckans  arbete, görs uvärderingar, ställs frågor, svaras på frågor,  görs klargöranden, utreds missuppfattningar och föreslås och diskuteras idéer för framtiden.  Ett mycket givande möte där det också tydligt framhålls det stora värdet av partnerskapet och där alla har förhoppningar om att det skapas förutsättningar för en fortsättning.

Resten av dagen ägnas åt att säga farväl lite här och var. Kontakter har skapats  under veckan ochnu  vill vi hinna med att säga Kwaheri ya kuonana.
Så ett trevligt farewellparty  med mixad svensk och kenyansk folkdans och musik. Många vill tala och tacka och en mycket förnämlig version av ”Vem kan segla…. framförs. Kulturutbyte :-)






söndag 23 januari 2011

Kyrkobesök och söndagsutflykt

"Vårt" hus och Mount Elgon i bakgrunden

Söndagsmorgon. Skönt lugn. Samma procedurer. Morgontoalett, nå´n tar en promenad., nå´n fotograferar, några sitter och stämmer av sina intryck. Tures Ia kommer och ansluter sig till gruppen. Frukost och alla är redo för en ny dag. 

Vi bjuds in till kyrkobesök, den kyrka som bl.a. Alice och Maclean tillhör. Sång, musik, bön och en låång predikan. Vi hälsas varmt välkomna till Kenya, Kimilili, gudstjänsten och vi är med och klappar händerna när vi sjunger de rytmiska sångerna. Plötsligt får vi höra att vi ska sjunga Mattis egen psalm som han komponerat med inspiration från texten som är skriven på blusen som Alice bär. J

Vidare på en givande och lärande utflykt högre upp på sluttningarna av Mount Elgon, den över 4000 höga vulkanen som vi ofta ser i fonden. Det var här det började en gång när de första kontakterna knöts. Vi får höra om kultur, traditioner, historia, folkgrupper och utveckling. Fortfarande lider området av kriget i början av 90-talet. Vi besöker några platser med stark anknytning till Mount Elgonföreningen och Kinda bl.a Kiptirocco Polytecnic school som föreningen var med och startade. Vi träffar mamma Rabecka, en kraftfull, glad kvinna som var drivande i kvinnogruppssamarbetet på 80-talet. 
Kiptirocco youth polytecnic

 
Mama Rabecka


Kvällen avslutas med att åter få uppleva den gästfrihet som präglar hela bygden. Hemma hos Chiefen, med ansvar för säkerheten i byn och hans hustru Patricia, lärare och med i ledningen för både KISEA och Gustaf center , bjuds vi på middag som avslutas med härliga friska smakliga frukter odlade på plats. Det finns nog inget godare.


Gamla vänner möts. Till höger Gerry Nyongesa, parnerskapssamordnare

Morgonbestyr och nya möten

Grabbarnas rum

Lördag
Ny morgon. Natten har varit lugn, de flesta med god sömn.  Vi har anpassat oss till våra sängar och rumskamrater. Vi vet vilka som snarkar nu J. Solen gå upp och strax efter 6 och det är snart ljust. Tupparna gal och det slamrar lite här och var i huset. Vid vattenbrunnen samlas grannar för att hämta vatten, hälsa och prata. Vi, mwzungus, planerar vår kö till tvättrummet. Den ene efter den andra får sin ”morningshower”.  Clinton, Johnstone and Newton, grabbarna hemma hos mama Naomi, hämtar och värmer vatten och baljan återfylls 9 gånger och vårt kommunalråd hjälper till med att skölja håret, med vatten från den soluppvärmda ” vattensäcken”. Nytvättade och fräscha vi sätter oss vid köksbordet. Tjejerna i köket plockar fram det de vet vad wazungu gillar till frukost. Kaffe, the, bröd, marmelad, jordnötsmör, honung, omelett och ”dagens frukt”.  Bananer, mango, ananas, papaya med den allra yppersta smak.
samling vid pumpen
på väg till tvättrummet

Matti, Anders och Göran ger sig iväg till soldemoanläggningen hos socialchefen, monterar det sista och, kontrollerar och tillsammans med husets folk går igenom funktion och skötsel. Och solen skiner och folket jublar över att nu finns detbelysning i alla tre rummen.


Tryck på knappen :-)
 
Vi möter många människor och blir inbjudna till deras hem. Gästrfiheten är total. Lunchen serveras hus Dorothy med familj, 4 barn, 2 barnbarn, och två  ”fosterbarn”. Mycket vanligt att det bor någon eller några föräldralösa barn i familjer som har ett eget hus. Helt självklart här.
Mötet med KISEA imponerar. Gruppen arbetar med stöd och verksamhet för personer med funktionshinder. Några personer är med och berättar att tack vare Kisea är de räddade från den värsta misär och KISEA berättar att deras arbete möjliggjorts tack vare kontakterna med Kinda. Ett omfattande arbete är igång och varje vecka identifieras nya personer, i första hand barn. Ett viktigt moment i arbetet är ”alla människors lika värde”. Så läser lilla Betty ett poem och ..... kära vänner där hemma. Våra hjärtan berörs starkt.
Betty framför sitt poem

 Det är lördagskväll och underhållning bjuds på Gustaf Center. Helt fantastisk föreställning med sång dans drama, helt omöjligt att beskriva i ord. Som sig bör vid högtidiga tillfällen med gäster ska det planters träd i Gustaf Agroforest.
 

Ture planter träd tillsammasns med vänner vid Gustaf Center

Åter sen kväll och åter en sammanfattning med inslag av tacksamhet, glädje medmänsklighet, resultat och med en känsla om att vara med om nå´t viktigt och värdefullt. Tänk om alla där hemma kunde förstå.



lördag 22 januari 2011

Kinda hotel

Är det nå´n Kindabo som har etablerat sig och startat verksamhet i Kenya?  :-)



På swahili betyder kinda   ung fågel    :-)

Sanitet och HIV/aids


Fredag

Sanitet
Energigänget uppe vid 05.30 och ger sig iväg till Kisumu tillsammans med lokalt lednings-  och vattenfolk. Efter en tretimmars skumpande bilresa resa tittar de på olika toalettmodeller. Likaväl som rent vatten är en vettig toalett en mänsklig rättighet. Sanitet är en så viktig fråga som måste lyftas upp. Allt för mycket av spridning av sjukdomar och förekomst av dåligt vatten är kopplat hit. De traditionella lösningarna är inte acceptabla, de som hemma hos mama Naomi, ett hål i marken och under en grävd  9 meter djup ”brunn”.  I Kisumu fick gruppen tillfälle att titta på olika sanitetslösningar som är ett resultat av ett annat lyckat samarbete där föreningen ” Ingenjörer utan  gränser”  (Uppsala) är involverad. Grundtemat är KRETSLOPP. Urinseparering, kompostering, återanvändning. Intensiv information, diskussion och många frågor. Ett nytt tänkande måste till. Traditionen förbjuder återanvändning av mänskligt avfall. Men det går att förändranattityder, det vet vi från tidigare projekt. Det är en process. Gruppen var enig om att planera för en demonstrationsanläggning i Kimilili, förslagsvis vid Gustaf Center.



 
HIV/aids
Av de som stannade hemma var ett par lite dåliga. Alltid risk att få lite magbesvär.  Annnorlunda mat och annan bakerieflora i våra magar kan ställa till det. Nåväl, ett besök gjordes hos den HIV-positiva kvinnogruppen Huruma. De är nu 11 i gruppen, en medlem dog för en vecka sedan. Gruppen har nyligen, tack vare Maja, skapat kontakt med Kindas nybildade förening IKF  (Internationella kvinnoföreningen).  En kontakt som kommer att förbättra de ensamma, fattiga och utstötta kvinnornas livssituation. Oerhört gripande människoöden presenterades men samtidigt visades en oerhörd mänsklig styrka.
Många, många i Mount Egonområdet är HIV-positiva, även barn på barnhemmet, och det behövs upplysning, information och stöd. En styrka hos Hurumagruppen är deras mod att öppet berätta att de är HIV-positiva. De vill arbeta för en attitydförändring.
För att förbättra sin egen situation har gruppen en önskan om att arbeta utifrån mikrofinanskonceptet (tablebanking). Vid ett IKF-möte i Kisa nyligen samlades det spontant  in 400 kr som nu överlämnades till gruppen. Kvinnorna jublade och såg nu möjligheten att bygga upp små små inkomstgenererande verksamheter, (som att sälja komineraler på marknaden )men också till hälsoriktig mat och för att kunna resa till sjukhus för behandlingar. Pengarna registrerades och fördelades efter gjorda överenskommelser. Om en månad ska gruppen träffas igen, rapportera och redovisa.
Vi förundrades och blev upplysta om att dessa 400 kr fördelade bland 11 kvinnor kan vara början till en positiv förändring av deras liv. Helt otroligt eller hur?
Vi lär hela tiden av varandra och är också angelägna att ta del av de erfarenheter som redan finns. Ett besök på ett annat barnhem i trakten gav mycket och är kanske början till ett framtida samarbete med Gustaf Center.
På kvällen var vi trötta med men alla mådde bättre. Vid 22-tiden  vi samlades åter runt bordet hemma hos mamma Naomi, för utbyte, reflektion och tacksamhet för ytterligare en givande dag. Vi upplever mycket positivt och har känslan att vi är med i ett arbete som faktiskt gör skillnad för utsatta medmänniskor. Underbar känsla.







torsdag 20 januari 2011

Maja

Maja är ung svenska tjej som under några månader vistas i Kimilili och i anslutning till Svenska Mount Elgonföreningens verksamhet. Hon lever tillsammans med barnen och och familjerna  och  "She is a real african young woman".
Maja skriver en egen blogg:   http://www.homebutfarfaraway.wordpress.com/

REKOMMENDERAS!!!!! särskilt idag :-)

Gustaf Center och mera SOL

Torsdag
Allt det här började med Svenska Mount Elgonföreningen som redan på 80-talet startade flera samarbetsprojekt  i västra Kenya. I de flesta projekt skedde samarbetet med kvinnogrupper som förverkligade  egna  idéer. Vattenbrunnar, fruktodling, plantskolor och stärkande av kvinnornas livssituation  fanns med på listan över olika verksamhetsområden. Så har olika projekt genomförts, ett bibliotek och informationscentrum byggts och kontakter utvecklats. Föreningen har sitt säte i Kinda och genom åren har andra föreningar, skolor, kyrkor och enskilda intresserat sig . Fotbollsklubbar, syföreningar, Kinda Ydre FUB, Lions, Rotary m.fl har givit sitt stöd på olika sätt. Skolorna i Kinda och särskilt högstadieskolan har varit extra viktiga de senaste åren. Eleverna där har varit huvudsponsor vid byggande av Gustaf Center, ett hem för 82 föräldralösa barn. 2006 startade  Kinda och Kimilili ett partnerskapsamarbete och nu är också kyrkorna i Kinda engagerade.

Den här dagen stod ett besök på barnhemmet på programmet. Anders Ljung hade med sig ett uppdrag att tá  det första spadtaget för en ny byggnad.  Församlingarna i Kinda pastorat samlar in pengar till ett hus vid barnhemmet. Ett hus att användas som skola i veckorna och kyrka på söndagarna.  Nu var grundplåten fixad och grunden skulle läggas.  Det blev en glädjefylld stund då barnen dansade, Anders Ljung och Kimililis vice borgmästare Florence Wekesa talade och ytterligare utveckling för och stöd till de föräldralösa barnen konstaterades.
Vi passade också på att lämna över alla de barnkläder som samlats in i Kinda strax innan vår resa. Jubel bland stora till små. På bilden lille Sammy och två andra barn med nya kläder .

Under eftermiddagen fortsatte SOL-utbytet. Energigruppen ägnade flera timmar till givande kunskapsutbyte.  Matti hade konstruerat en mindre portabel demonstrationsanläggning som förevisades och överlämnades. Pedagogiskt rätt att med egna ögon få se och förstå hur solenergin på dagen kan användas till upplysning i den mörka afrikanska natten. Solen skiner verkligen i vårt samarbete.

SOL






Onsdag.
Nå´t som verkligen förändrats  sedan 80-talet då de första kontakterna skapades mellan människor í Kinda och Kimilili är naturmiljön. Mount Elgon är betydligt grönare idag. Trädplanteringskampanjer fortsätter,  främst för att hindra jorderosionen, få tillgång till byggnadsvirke och brännved. Som en symbol för samarbetet och för att skapa en grön oas i Kimilili  har en park, Kinda garden, anlagts.  Parken kompletterades under dagen med olika träd med skilda egenskaper, betydelse, och symbo-lik.  Parken utvecklas till en plats som präglas av demokrati, frihet, samhörighet fred och kärlek.
Trots alla insatser för att utöka skogsbeståndet råder brist på brännved. Veden är fortfarande den dominerande energikällan när det gäller att värma vatten och koka mat. Den verkliga energikällan i Afrika heter SOL.  Den plats vi befinner oss är den solrikaste i hela världen berättar vår energirådgivare Matti Malinen. Utvecklingsarbetet pågår så att solen kan svara för en allt större del av energibehovet . Under eftermiddagen monterade Matti, Anders och Ture en mindre solfångaranläggning på hustaket hemma hos socialchef Alice. En demonstrations- och informations-anläggning som visar hur solens energi på dagen omvandlas till lampljus inomhus på kvällen.
Helena och Göran och Pelle gjorde ett mycket givande studiebesök för att titta på resultat och vidare utveckling av ett ungdomsprojekt , som fick stöd mellan 2006 och 2008 och nu står på egna ben. Här finns en plantskola, fiskodling m.m. som sköts av ungdomar rehabiliterade från drogmissbruk.





tisdag 18 januari 2011

Nu börjar det på riktigt




Tisdag, en dag fylld av utbyte. Vatten- och energigruppen ger sig iväg för att studera de vattenkällor som ger vatten till invånarna. Massor av idé- och kunskapsbyte. Ylva, gruppens vattenexpert, har många frågor, synpunkter och funderingartill förbättringar. Vattenfrågan är mycket viktig. "A basic problem is water" och då det emellanåt blir dåligt och folket blir sjuka i tyfoidfeber.
Sophantering och nödvändigheten av att hitta lösningar för avfallshantering och återvinning.


 Ledningsruppen möter socialchef, socialarbetare och politiker i "socialnämnden". En lång diskussion kring olika sociala frågor allt från drogmissbruk, kvinnomisshandel, HIV/aids, frivård till övergivna barn. Vår Pelle och Kimililis Alice konstaterar att många frågor är gemensamma och förstår att man verkligen kan lära av varandra.
Så åter samtal kring miljöfrågor och besök vid trädplaneteringar. Så har Matti och Anders också hunnit fixa med solenerigbelysning i "vardagsrummet" hos Mama Naomi. Succé också då det visar sig att Matti har med sig grejer så att Erik kan ladda sin laptop med hjälp av solenergi :-)
En fantastisk avslutning på dagen blir det med ett besök på Gustaf Center, där barnen möter med sång och dans.

måndag 17 januari 2011

Uppe med tuppen

Gryning Mount Elgon

Måndag morgon och vi vaknar vid gryningen. Tuppen börjar redan vid 5. Stilla morgon med promenad, frukost och samtal. Så vidare till en dag med möten, besök på kontor, presentationer, rundvandring och skrivande i gästböcker. Borgmästaren berättar om Kenyas nya konstitution, Socialchefen redogör för kommunens organisation och politiker diskuterar begreppet demokrati. Så genomgång av veckans program med sammafattning av vad vi gjort tidigare i samarbetet och vad som ska göras enligt den gemnsamma planeringen.
Återigen avslutas kvällen vid en kopp thé runt köksbordet hos mama Naomi.


Kommunchef Henri leder utvärderings- och planeringsmötet.

Mitt på jorden

På väg mot Kimilili stannar Matti Malinen, Per-Olof Andersson, Ture Göransson, Ylva Sköld, Helena Brunberg, Gerry Nyongesa, Majlis Johansson, Alice Wafula, Anders Ljung, Göran Olsson, Erik Björklund precis mitt på jorden.
Posted by Picasa

Landat

Då har vi kopplat på uppdraget fullt ut. För fortsatt utveckling, kunskaps- och efrarenhetsutbyte för att lära av varandra, för utveckling av demokratin, för ett närmande att leva upp till de mänskliga rättigheterna, för en bättre värld. Flygresan gick fint. Samordnare Gerry Nyongesa och socialchef Alice Wafula mötte överraskande upp på flygplatsen i Nairobi. Glädjande återseende. Minibussen blev totalt fullpackad med folk och barnkläder och färden i den kenyanska landskapet startade. Övernattning i Nakuru men innan dess hade bl.a. har noshörningar, zebror och babianer visat sig. Så vidare mot Kimilili och efter en mycket lång resa med några hinder på vägen nådde vi fram. Vid gränsen till Kimilili mötte Major m.fl. upp och välkomnade med öppna armar. En god middag i god gemenskap avslutade dagen.

Bild: Göran Olsson tittar ut över Rift Valley, den fascinerande sprickdalen genom östra Afrika

torsdag 13 januari 2011

Kinda-Kimilili-blogg

Välkommen att ta del av information kring en del av Kinda kommuns internationella kontakter och samarbeten. På den här bloggen lämnar vi information om partnerskapssamarbetet mellan Kinda och Kimilili kommun i Kenya. Partnerskapet startade 1996. Just nu är vi inne i ett skede där det genomförs ett projekt kring vatten och energifrågor.  Som en del av det projektet genomförs ett besök i Kimilili av en grupp tjänstemän och politiker från Kinda.
Vi reser fredag den 14e januari och kommer fram till Kimilili den 16. Från den 17e räknar vi med att kontinuerligt lämna rapporter på den här bloggen. Välkommen åter.                                              
                                                                                                                    Partnerskapssamordnare Erik Björklund

Bilden är från den park som invigdes och där Kindabor planterade träd vid förra besöket.
Vid skylten står Kimililis samordnare Gerry Nyongesah